Saună finlandeză (88°C)

Cuvântul originar al saunei finlandeze „savu” provine din cuvântul (fum). Este forma denumirii unei băi, care în Finlanda este cunoscută de mai multe secole: unde pe fiecare mal al nenumăratelor lacuri, pe malul râului sau pe ţărmul mării se pot vedea nenumărate căsuţe. Aceştia, se spune că-şi construiau aceste saune pentru aşi fortifica organismul. Numai aşa puteau face faţă condiţiilor meteorologice vitrege din acele locuri. După înfierbântarea la aerul fierbinte şi uscat din cabina de saună se iese la aer curat sau se intră în bazinul de cufundare cu apă rece, acest curs se numeşte „şedinţă de saună”. Folosirea saunei şi a bazinului de cufundare se face măcar odată, cei mai exersaţi însă fac aceste şedinţe şi de trei ori. În sauna finlandeză transpiraţia are loc din cauza temperaturilor ridicate 40-100°C, timpul indicat de stat în saună este: 8-12 minute (max. 15 minute) o şedinţă, pentru copii este recomandat maxim 6-8 minute. Practica saunei finlandeze a fost, dintotdeauna, atât relaxare şi revigorare cât şi un aport pozitiv la starea de sănătate, asupra trupului, spiritului şi sufletului, ajută la curăţirea şi dezintoxicarea organismului. Reducerea stresului, întărirea sistemului imunitar, stimularea metabolismului, curăţarea şi tonifierea pielii, sunt numai câteva avantaje cu recunoaştere ştiinţifică.

Sauna Bástya („Cetatea sănătăţii”) (85°C)

Sauna „Cetatea sănătăţii”, este sauna cu cea mai mare cabină în aer liber. Aici se desfăşoară stropirea specială a cărbunilor cu apa „bástya” (cetatea sănătăţii), această saună este recomandată pentu clienţii mai rezistenţi.

Sauna Casanova (75°C)

Sauna Casanova este un fel de saună intimă, care îşi aşteaptă clienţii cu design, admosferă erotică şí jocuri de lumini. Aroma senzuală a stropirii pietrilor cu miros paradisiac intensifică admosfera intimă.

Sauna panoramă (75°C)

Este sauna cu două panorame şi decor din pietrii de sare.  Sarea evaporată îşi face efectul în două moduri: în primul rând catifelează pielea, în al doilea rând la inhalare are efect anti inflamatoriu.

Sauna Infraroşu I-II. (55°C, 47°C)

Cabina de saună cu raze infraroşii emană căldură care este cel mai bine absorbită de către corpul omenesc. Funcţionează la o temperatură acceptabilă. În timpul folosirii aceasta emană căldură uniformă. Sauna cu raze infraroşii ajută sistemul imunitar, sporeşte procesul de detoxifiere, accelerează scaderea stratului de grăsime, reduce stresul emoţional şi mental, deschide porii şi curăţă în adâncime pielea.

Cabină cu abur(45°C)

În baia cu abur sunt 40-50°C, însă umiditatea ajunge până la 80 de procente. În aburul umed transpiraţia este mai înceată şi mai puţin stresantă. Efectele sunt asemănătoare cu cele ale saunei finlandeze. La cald porii se deschid şi se curăţă în adâncime pielea, se accelerează scăderea stratului de grăsime, circulaţia sângelui este mai viguroasă, muşchii se relaxează, se curăţă căile respiratorii. Pe lângă acestea are efect de relaxare, de aceea este foarte recomandată pentru persoanele care suferă de insomnii.

Folosirea saunei este îmbunătăţită de maeştrii saunei prin ceremoniile de stropire a pietrelor!

După folosirea saunei cocktailuri, vin fiert, mâncare şi bături bogate în vitamine vă încoronează relaxarea.

Sursa: www.varfurdo.hu