Cele mai populare


Pensiunea Anno Pensiunea Anno
Gyula
[ 61388 rezultat ]

Apartamentul Leila Apartamentul Leila
Gyula
[ 21191 rezultat ]

Apartamentul Palma Apartamentul Palma
Gyula
[ 14594 rezultat ]

Apartamentul Burg Apartamentul Burg
Gyula
[ 12014 rezultat ]

Apartamentul Erika Apartamentul Erika
Gyula
[ 9117 rezultat ]

Abonare Newsletter

Noutati si oferte speciale din Gyula!

Convertor valutar:

Baia și sănătatea

Methode de tratamente

Cei patruzeci de ani de existenţă a Băilor Cetăţii din Gyula au la bază apa termală, care a izvorat, începînd de la 17 septembrie 1958, de la o adîncime de 2004 m, cu o temperatură de 720 ºC, care poate fi recunoscută uşor prin mirosul specific şi prin culoarea maronie.

Baia în bazin

Cea mai frecvent folosită formă de tratament şi de recuperare o constituie tratamentul cu băi în bazinele respective. Efectul lor este asigurat mai cu seamă de proprietatea apei care (folosind forţa de răsfrangere) uşurează mişcările. În acest fel poate fi uşurată mişcarea şi pentru persoanele care, în general, au probleme motrice şi ale încheieturilor şi care, în general, se mişcă cu greutate.

Ca urmare a temperaturii plăcute a apei calde se produce vasodilatarea si implicit dilataţia vaselor sangvine determină scăderea tensiunii. Aceste efecte au şi alte urmari pozitive: antrenează metabolismul, ajută detoxifierea organismului, micşorează inflamaţiile ajutănd absorbţia substanţelor nutritive.

În plus: este de netăgăduit efectul substanţelor minerale din compoziţia apei.

Compoziţia chimică a apei termale din Băile Cetăţii

Kaliu, Natriu K+ , Na+ 683,0 mg/l
Amoniu NH4+ 5,2 mg/l
Calciu Ca2+ 10,7 mg/l
Magneziu Mg2+ 1,3 mg/l
Fier Fe2+ 0,1 mg/l
  Kationi 700,3 mg/l  
Hidrocarbonat HCO3 1708,8 mg/l
Nitrat NO3 O
Clor Cl- 88,0 mg/l
Brom Br- 0,1 mg/l
Fluor F- 1,0 mg/l
Iod I- 0,4 mg/l
Sulfat SO42- 12,8 mg/l
Fosfat PO43- 1,0 mg/l
  Anioni 1811,3 mg/l
pH   7,95
Acid carbonic CO2 35,0 mg/l
Acid metaboric HBO2 15,0 mg/l
Acid metasilicic H2SiO3 70,0 mg/l

Terapie prin masaj

Una dintre cele mai vechi metode de tratament datează încă din anii 4000 î.e.n., fiind cunoscută şi aplicată în India antică.

Efectul primordial al masajului îl constituie intensificarea circulaţiei sangvine, prin care se asigură o mai bună irigare sangvina a muşchilor, implicit îmbunătăţinduse condiţiile de mişcare. Buna irigare sangvina are efect pozitiv şi asupra edemelor accelerand activitatea renală, are un efect binefăcător şi asupra sistemului nervos vegetativ, determinand în acest fel o funcţionare mai bună a organelor interne.

Masajul în apă caldă are în primul rînd efect asupra forţei musculare, metabolismului, intensificand si flexibilitatea muşchilor. Ca atare poate fi aplicat cu succes în tratamentul unor modificări degenerative ale încheieturilor, în recuperarea post-traumatica, în tratamentul artritei de natură reumatică, în cazuri de osteoporoză.

 

Masaj subacvatic (prin tangentor)

Acest tratament uneşte efectul fin, delicat, al masajului epidermal cu elementele benefice ale apei termale, cu temperatura şi componenţa minerală a acesteia.

Tratamentul prin tangentor asigură o stimulare a ţesuturilor la adancime mai mare, asigurînd impulsuri de stimulare mai intense. În altă direcţie, generează o vibraţie a musculaturii, dar şi a organelor interne, destinzîndule, asigurînd o abundenţă sangvină. Ca atare este un tratament excelent în boli ale sistemului locomotor, în dureri ale încheieturilor, în tratamente postoperatorii şi postaccidentale.

Folosirea acestui tratament este preferat prin excelenţă de sportivi, pentru destinderea muşchilor, pentru condiţionare şi revitalizare.

Baie cu acid carbonic (apă gazoasă)

Efectul fiziologic cel mai pronunţat constă în intensificarea circulaţiei periferice şi a intensificării activităţii cardiace.

Rezultatul acestei băi constă în efectul vasodilatant, intensificat prin temperatura mai ridicată, prin care se destind vasele sangvine, asigurînd o irigatie sangvină, dar totodată şi micşorarea tensiunii arteriale (în cazul aplicării băilor sub formă de tratament, acest efect se intensifică) prin care se îmbunătăţeşte pe lungă durată activitatea cardiacă. In concluzie efectul este de îmbunătătire a întreagii circulaţii centrale şi periferice.

Indicaţii:

 • tulburări ale circulaţiei arteriale şi venale,
 • hipertensiune maladivă,
 • tulburări de microcirculaţie a pielii,
 • degenerările sistemului nervos vegetativ,
 • degenerările cronice ale organelor motrice,
 • recuperare după infarct.

Tratament balnear cu greutăţi

Valorificînd puterea de susţinere a apei, acest tratament ajută mai ales în tratamentul afectiunilor coloanei vertebrale. Prin baia în apă caldă, prin îngreunarea muşchilor cu greutăţi se dilatează cartilajele, discurile vertebrale şi se destind spasmele muşchiulare şi pot fi îndreptate luxaţiile vertebrale şi uşoarele hernii de disc. Deasemenea acest tratament are o acţiune optimă în cazul unor inflamaţii cronice.

Prin suspendarea unor greutăţi la subrat sau la gat, cu greutăţi în ascensiune (chiar şi la coapse şi la gambe) se pot destinde membrele. Tratamentul recomandat este de 10-15 sedinte.

Indicaţii:

 • spondiloză, spondiloartroză
 • discopatie
 • mialgie paravertebrală
 • brahialgie cervicală
 • ischialgie lombară
 • nevralgie intercostală
 • migrenă cervicală
 • nevralgie occipitală
 • artroză şi contractură coxală
 • artroză şi contractură a genunchilor.

Tratament cu nămol

În Băile Cetăţii din Gyula se face tratament cu nămol anorganic din Mureş.

Efectele biologice ale acestui tratament se bazează pe calităţile chimice şi fizice ale nămolului. Dintre efectele fizice trebuie evidenţiată acţiunea calorică, termică şi hidrostatică, care constituie un bun stimulent. Efectul nămolului este asemănător cu cel al apei termale, numai că, în comparaţie cu apa, fiind un conducător energetic mai pronunţat, are un efect stimulator mult mai puternic. Stimulul îl constituie substanţele organice şi anorganice din componenţa nămolului.

Nămolul este micromolecular, ca atare are o mai mare putere de păstrare a temperaturii, eliberînd căldura cu mult mai lent decît apa, în acest fel epiderma nu simte aceast transfer caloric drept neplăcut. Organismul, respectiv epiderma suportă, ca atare, cu uşurinţă temperaturi de 42-450 ºC sub formă de măşti şi comprese cu nămol. În cazul acestor tratamente se recomandă răcorirea capului şi a regiunii inimii.

Indicaţii:

 • inflamaţii cronice ale coloanei vertebrale sau ale încheieturilor
 • dureri ale muşchilor, accidentări, tratament în stări postoperatorii
 • în tratarea de spasme şi convulsii musculare
 • inflamaţii ginecologice cronice
 • tulburări ale ciclului menstrual
 • iritaţii ale pielii.

Inhalaţii

Tratament eficient în cazul îmbolnăvirilor aparatului respirator. Tratament local prin aplicaţii sub formă de spray şi inhalaţii cu amestecuri de substanţe chimice, medicamente şi plante medicinale.

Acţiune biologică: destinde mucoasele şi cartilagiile mucoase, atenuează inflamaţiile şi iritaţiile.

Indicaţii:

 • afectiuni ale organelor respiratorii
 • astm bronsic
 • bronşită cronică.

Terapie galvanică (cu patru elemente)

Acest tratament este constituit din aplicarea concomitentă a hidroterapiei şi a electroterapiei.

Nervii motori şi senzitivi sunt stimulaţi prin acest tratament, în aşa fel încât are influenţa asupra organelor sau a părţilor inflamate, influenţînd în mod benefic sistemul nervos vegetativ. În circumstanţele unui alt tratament (care este pe terminate) are efect benefic, atenuand durerile.

Indicaţii:

 • atenuează durerile articulaţiilor, în cazul unor dureri generate de artrită reumatică.
 • îmbunătăţeşte circulaţia sangvină
 • ajută în tratamentul inflamaţiilor de natură nervoasă
 • ajută în tratarea inflamaţiilor la articulaţii, încheieturi
 • polinevrită.

Magnetoterapie:

Acest tratament se bazează pe acţiunea a cîmpului magnetic. Tratamentul atenueaza spasmele muşchiulare şi destinde ţesuturile, totodată ameliorează durerile generate de inflamaţii. Deasemenea acest tratament contribuie la intensificarea circulaţiei sangvine si are efect deosebit în tratarea cu succes a bolii Parkinson.

Indicaţii:

 • tratament in cazul fracturilor (ajută şi accelerează formarea callusului)
 • atrofia-Sudeck
 • ajută în aplicarea aseptică a endoprotezei
 • tratează cu succes necroza cap femural
 • ca tratament împotriva osteoporozei
 • poate fi aplicată la spasme şi paralizii musculare.

Tratamentul cu apă termală influenţează în mod pozitiv tămăduirea altor boli, ajutînd în regenerare şi în reabilitaţie. Aplicate ca tratament, aceste metode îşi desfăşoară efectul întrun mod şi mai intens, ajutînd condiţionarea şi mărind rezistenţa organismului.

Folosit regulat, tratamentul cu apă termală şi nămol ameliorează îmbolnăvirile cronice ale organelor motrice, ajută în tratarea unor boli ginecologice, boli ale articulaţiilor, ale coloanei vertebrale şi ale sistemului osos.

In tratamentul cu apă termală sau nămol este necesar controlul medical, iar apoi recomandarea şi indicaţiile medicului de specialitate.

Sursa:http://www.varfurdo.hu/gyogyaszat_ro.html

Plan rutier

Plan rutier pana in orasul Gyula.

PICTAT CU LUMINĂ

In fiecare zi dupa apus de soare. In sezonul de iarna puteti viziona din corturi incalzite.

Informatii utile