Cele mai populare


Pensiunea Anno Pensiunea Anno
Gyula
[ 60402 rezultat ]

Apartamentul Leila Apartamentul Leila
Gyula
[ 20519 rezultat ]

Apartamentul Palma Apartamentul Palma
Gyula
[ 13992 rezultat ]

Apartamentul Burg Apartamentul Burg
Gyula
[ 11312 rezultat ]

Apartamentul Erika Apartamentul Erika
Gyula
[ 8567 rezultat ]

Abonare Newsletter

Noutati si oferte speciale din Gyula!

Convertor valutar:

Castelul Vásárhelyi-Breda

ISTORIA CASTELULUI

Comuna Leucușhaz se află în judeţul Bichiș, lângă graniţa cu Romania, în  partea sud-estică a micii Câmpii Jula, la 14 km de oraşul Elek.

Despre pustiurile Leucușhaz se pomeneşte pentru prima dată la împrejurul anilor 1420, aceasta este încă o parte acoperită de mlaştină a Câmpiei Panonice. În 1725 regele Carol al II-lea donează acest teritoriu lui Sigismund Edelspacher, care la acea dată este încă în proporţie covârşitoare nelocuibilă şi nelocuită. La sfârşitul sec. al XVIII.-lea pământul intră sub proprietatea familiei Banhidy, fiica lor Banhidy Anna devine soţia lui Kézdy-Vásárhelyi János.

 

Prin anii 1806, după drenarea mlaştinilor pe micul dâmb de nisip rămas se construieşte castelul Vásárhelyi. Castelul este unic în Ungaria, dar şi în Europa Orientală pentru faptul că dispune de un paladiesc individual, cu patru cu timpane si coloane toscane

Se presupune că castelul a fost constuit de vicecomtele de Arad, consilierul regal kézdy-Vásárhelyi János prin anul 1806 în cinstea soacrei sale.Castelul este o imitaţie la Villa la Rotonda din Vicenza, construit în stilul clasicist, şi în momentul de faţă renovat,  impozant în centul Parcului Vechi, care-l înconjoară. În grădina castelului a fost ridicat prin împrejurul anului 1810 capela Sf. Ana şi cripta familială, mulţumită proprietarei de atunci Vásárhelyi Albertné Brunek Judith, şi până la demolare stă pentru aproape 120 de ani în parcul castelului printre şirul stejarilor.Istoria castelului se leagă strâns de istorie, deoarece în decursul a 200 de ani moștenitorii şi proprietarii lui prim fapte însemnate de vitejie sau demne de pomenit şi-au înscris numele în paginile de istorie a regiunii. Castelul poartă numele ultimului proprietar, contele Breda Viktor, cine a murit în 1938 aici, în castel.Castelul Vásárhelyi-Breda este naţionalizat după 1948. După arderea acoperişului castelul  este recompartimentat, pentru mai mulţi ani este folosit ca baracă, grânar, uscătorie, bucătărie, birou şi C.A.P. Capela Sf. Ana din grădină este demolată în anul 1965, iar scheletele din criptă sunt duse într-o groapă comună din cimitirul comunal.Castelul se degrada în decursul anilor într-un ritm alert pereţii lui devenind pradă a timpului, care a lăsat urme adânci în pereţi, iar în 1980 este declarat loc care pune viaţa în pericol. Clădirea astfel este nelocuită pentru mulţi ani, din 2009 noul proprietar din surse proprii începe renovarea castelului.În 2011 s-a început renovarea reconstructivă a castelului din fonduri europene, renovarea se termină la sfârşitul lui decembrie 2012. Castelul Vásárhelyi-Breda, astfel renovat stă în plina lui grandoare în grădina care-l înconjoară şi devine foarte multe atracţii, elemente de curiozitate pentru vizitator.

 ATRACŢII ŞI PUNCTE DE INTERES ÎN CASTELUL BREDA

 Centru de vizitare cultural şi spaţiu de expoziţie este denumirea castelului restaurat după înalte standarde, pe cele 3ha ale Parcului vechi, iar umbra copacilor de mai multe sute de ani anunță un spaţiu mediteranean. Castelul renovat după înalte standarde încercă să ofere producţii unice în Europa pentru publicul vizitator. Centrul de vizitare nu este amenajat după tematicile expoziţiile tradiţionale ale celorlalte castele-muzee, ci este o expoziţie modernă din toate punctele de vedere ale sec XXI. 

 ROTONDA

Printre vechile pereţi se poate vedea cupla înaltă de 15m care captează ochii, şi ale cărei fresce vor fi vizibile cu ajutorul tehnicii moderne. În rotondă pendulul lui Foucault care se mişcă în linişte se poate admira  pentru cei care sunt curioși la ilustrarea mişcării circulare a pământului.Fizicianul francez Leon Foucault este cel care a inventat acest instrument, care este o pendulă lungă, care se poate legăna liber pentru mai multe ore, care ne arată în legătură cu mişcarea pământului puterea Coriolis.Globul albastru Azul-Macauba din granit este din Brazilia şi se leagănă din înălţimea rotondei. 

SALA ANDREA PALLADIO

A devenit unul dintre cei mai influenți arhitecți ai arhitecturii renascentiste cu ritmul său specific, frumusețea clasică, liniile curate ale palatelor și vilelor proiectate/construite dar în special cu coloanele și stâlpii arhitecturii fațadelor, care se inspiră din șirurile conoanelor antice, dar datorită originalității numite motivul Palladio. Andrea Palladio arhitect din nordul Italiei, care a creat pe la sfârșitul anilor 1500 în special în Italia, în împrejurul Vicenzei.

Villa Capra ”La Rotonda” este una dintre vilele din Vicenza  proiectate de Andrea Palladio, a cărui construire a fost începută în 1565.

O curiozitate este faptul că schița acestui castel aproape în proporție totală este aceeași cu cea a castelului Breda.

Această sală dorește să scoată în evidență prin numeroase machete și fotografii viața și opera lui Andrea Palladio, și desigur asemănările dintre cele două castele.

CAMERA AMENAJATĂ PENTRU ISTORIA CASTELULUI ȘI A FAMILIEI

 Castelul Vasarhelyi-Breda a fost contruit în anul 1806 în stil clasicist. Cel care l-a construit a fost Kezdy-Vasarhelyi Janos,  vicecomtele comitatului Arad-Csanad.  Această sală oferă vizitatorilor materialele cercetării geneologice, care prezintă viața cotidiană a locuitorilor și ilustrează evenimentele celor  200 de ani ai castelului.Prin exponate ni se dezvăluie și capătă viață istoria acestui loc, invitând la o călătorie înapoi în timp și istorie. În cadrul orelor de istorie vizitatorii au posibilitatea de a retrăi evenimentele petrecute în trecut.

 SALA CARE PREZINTĂ VIAȚA DOMNILOR

Această cameră a castelului ilustrează printr-o amenajare autentic stilizată în stil Empire viața de zi cu zi a nobilimii. Acest stil crează o ambiență aproape solemnă, printr-o eleganță decentă, fascinând admiratorii interioarelor rafinate. Suprafețele aurite este una din caracteristicile stilului, des întâlnim la mobiliere motivele antropomorfe și zoomorfe ca piciorul de leu, ghirlandele și simbolurile egiptene.

 CAMERA SECRETELOR

un mister întunecat.  Reproducerea  capelei ilustrează în mod autentic  atmosfera fostului lăcaș cult, pictura o prezintă pe Sf. Ana cu Mântuitorul în brațe, într-o atmosferă  caldă,  mediteraneană.  Cu ajutorul  mijloacelor tehnologice oricine își poate împărtăși secretele, dorințele cele mai ascunse cu patroana capelei, Sf. Ana. În grădina castelului se afla capela Sf.Ana, care în 1965 s-a demolat, pictura altarului s-a păstrat însă în această cameră, învelit într-un mister întunecat. Reproducerea capelei ilustrează în mod autentic atmosfera fostului lăcaș cult, pictura o prezintă pe Sf. Ana cu Mântuitorul în brațe, într-o atmosferă caldă, mediteraneană. Cu ajutorul mijloacelor tehnologice oricine își poate împărtăși secretele, dorințele cele mai ascunse cu patroana capelei, Sf. Ana.

SALA DE CONFERINȚE

În aripa dreaptă a castelului se află sala de conferințe, asigurând un spațiu larg și deschis grupurilor mai mari, asigurând loc pentru desfășurarea conferințelor, întrunirilor  și întâlnirilor oficiale într-un ambient elegant și pretențios.  Există posibilitatea pentru asigurarea desfășurării unor recepții sau cocktail partyuri mai mici și în cazul unor solicitări mai speciale, servirea cu garnitură din porțelan Herendi.

SALA MICĂ DE CONFERINȚE

În acest spațiu este prezentat  Colecția Dantelurilor Halasi, prin 10 exponate, completat cu un material video ce ne face cunoștință cu manufactura și tehnica confecționării acestei dantele speciale, o marcă ungurească de prestigiu.

 SALA DE EXPOZIȚII

Pe pereții sălii mari putem viziona expozițiile temporare ai artiștilor plastici contemporani. Dorim să sprijinim și să oferim loc acestei dorințe sociale prin care se exprimă nevoia pentru frumos, de a vedea lumea prin vizorul artei. Expoziția permanentă  prezintă lucrările sculptorului Ion Tolan si  pictorului Kett Groza.  Artistul Ion Tolan, cetățeanul de onoare a orașului Arad, o personalitate definitoare în arta contemporană românească, trăind și muncind în spațiul est european în a doua perioadă a secolului XX. Printre tehnicile sale preferate amintim prelucrarea lemnului și a bronzului, inspirația vie se materializează prin opere de artă care sugerează iubirea pentru viață și umanismul covârșitor al artistului. Cu lucrările artistului Ion Tolan ne putem întâlni în multe țări din Europa. Colecția alcătuită din 20 de exponate îi așteaptă pe cei pasionați de artă.  

 COFETĂRIA ȘI CAFENEAU A KRISZTINA

Lângă intrarea principală se află cofetăria și cafeneua Krisztina, unde vizitatorul este invitat să  savureze specialitățile de cafea,  băuturile răcoritoare sau o gamă largă de prăjituri făcute după rețete tradiționale.  Spațiul și terasa amenajată în stil mediteranean oferă o posibilitate excepțională de a se odihni după vizita castelului, într-o ambianță plăcută, bucurându-se de priveliștea remarcantă ce se dezvăluie de pe terasa cafenelei.

MAGAZIN DE SUVENIRURI

Dacă dorim să luăm cu noi acasă amintirea vizitei sau să-i îmbucurăm pe cei dragi, o putem face prin cumpărarea cadourilor artizanale: tricouri, magnet de frigider, ilustrații, brelocuri și multe alte obiecte parafate cu sigila castelului

Subsolul

La subsolul castelului, în sala de expoziție amenajată special, se pot vedea renumitele ”hungaricumuri” ale județului Bichiș, alcătuite cu diverse tehnologii. Planul  subsolulului este asemănător cu cel al parterului, unde se regăsește sala rotunda, în jurul căreia sunt dispuse diferitele săli. Pe cca. 300 mp meșteșugarii și membrii Asociației Folclorice a județului Bichiș, prezintă capodoperele și produsele făcute din munca  proprie. Putem vedea o expoziție minunata a broderiilor, țesutelor, sculpturii, olăritului, și a altor lucruri meșteșugare. În sala de expoziție, se poate  recunoaște mobilierul  unei camere de oaspeți, și manechine în diferite porturi naționale. Într-o altă sală este prezentată istoria întemeierii orașului Mezohegyes, pe de altă parte  Noniusul  de reputație mondială și formarea altor cai de la început până în prezent. ”Perla-Ciaba” și camera memorială Stark Adolf În partea dreaptă a subsolului,  se găsește acea sală unde se aminteste despre Stark Adolf,  cel care a innobilat renumitul soi de strugure ”Perla-Ciaba”. Stark Adolf în anii 1869 a sădit delicatese struguri de calitate în Ciaba. Documentele de comercializare a strugurilor care au rămas neatinse,  până în ziua de azi,dovedesc faptul ca, aproape in toata Europa de Est au fost livrate aceste ciorchine minunate. Strugurii ”Perla-Ciaba” i-au adus renumele mondial  lui Stark Adolf, iar vinul stors din acest fruct ne amintește de gustul și aroma de muscat și acidele delicate. La sfârșitul turului expoziției în  sala rotunda a subsolului,  musafirii  au prilejul degustării unor  vinuri din alte regiuni. Tot odată oferim ocazia organizării unor  cine cu vin. Sala rotunda a subsolului, are o atmosferă aparte, unde acustica uimitoare, oferă cadru potrivit pentru recitarea cântecelor de veselie  și a celor medievale, in plus este locul potrivit pentru o  terapie de sunet.

RAYPAINTING (PICTAT CU LUMINĂ)

Castelul renovat oferă nenumărate atracții, dar totuși iese în evidență proiectarea pe fațada imensă a castelului cu o noua tehnologie care poartă numele de Raypainting adică pictatul cu lumina. În Europa este singurul si primul, iar pe tot Universul e pe al treilea loc ca si atracție permanentă, care poate fi vizualizat în fiecare seară după apusul soarelui.De numele lui Bárdos Zsolt se leagă fabricarea  multor animații cu rezoluție mare, cu reputație mondială.  Actorul a creat  în multe locuri din lume, proiecții interioare și exterioare cu volum de lumină ridicat, iar pe lângă aceste succese minunate, și-a imaginat o producție permanentă pe fațada Castelului Breda din Leucușhaz. Animația, ne prezintă întregul univers  proiectat pe castel, unde, parca se deschide cerul,  iar spectatorul, traversează prin diferite  etape  ale arhitecturii și i se oferă o priveliște din întreaga galaxie, cu ajutorul unor povești  imaginare, prin  evocarea celor patru anotimpuri. La sfârșitul spectacolului de 45 minute se închide caseta cu bijuterii și cupola castelului înghite pendula albastră.

GRĂDINA CASTELULUI

Parcul a fost declarat protejat si ocrotit în anii 1989, datorita acestui fapt, din 12 specii de arbori, au rămas neatinse cca 80 de exemplare.   Flora acestui parc dendrologic  este compus, mare parte, din stejari, tei, paltini si platani, iar  liniștea idilică și atmosfera mediteraneană oferă vizitatorului puțină odihna. În multe puncte ale parcului, se găsesc grădini intre stânci și diferite compoziții din mai multe soiuri de cimișir. Pe vremuri , la intrarea principală, doi platani imenși, au întâmpinat vizitatorii, de atunci, in partea dreapta a gradinii, a mai ramas un singur pom, care serveste drept stalp funerar , pe care sunt sculptate numele mai multor femei celebre, ale acelor vremuri. Acum,  pe teritoriul din fața castelului găsim o pajiște proaspăt tunsă si podobita  cu flori sezonale. În parcul îngrădit de cca. 3 hectare găsim multe banchete, si o ciupercă, care serveste  vizitatorilor drept loc de relaxare.  Pe lângă acestea,  oferim  o parcare mare pentru mașini și biciclete.Așteptăm cu mult drag oaspeții iubitori de natură , in scopul petrecerii unor clipe de recreere.

RESTAURANTUL ȘI CORTUL DE FESTIVITĂȚI

Filosofia firmei noastre este ca restaurantul elegant, sa-l păstram  intr-o atmosfera  unică și specială, specifica anilor vechi, in armonie cu tehnologia modernă, deservind oaspeții, acolo unde deviza noastră este, ca, vizitatorul să se simte bine. În incinta grădinii castelului avem un restaurant, o terasă mediteraneană, de  care aparține un cort elegant pentru diferite evenimente și festivități. Oferim organizarea evenimentelor familiare,  cinelor de vin, întâlnirilor amicale, cinelor de firme,  sau nunților imense. Sala de mese a restaurantului are o capacitate de 50 de persoane, a terasei ,de 60 persoane, iar a cortului mai mult de 300 de persoane.  Aveți posibilitatea ca într-o atmosferă unica si familiară să gustați specialitățile culinare ale bucătăriei maghiare, iar pe lângă felurile tradiționale oferim multe alte meniuri gastronomice. Pe lângă aceste specialități aveți posibilitatea  de a gusta minunatele vinuri din diferite regiuni ale țării.

 

Plan rutier

Plan rutier pana in orasul Gyula.

PICTAT CU LUMINĂ

In fiecare zi dupa apus de soare. In sezonul de iarna puteti viziona din corturi incalzite.

Informatii utile